Viesti ilmastolakkolaisille

:

Väärä Amazon palaa

Categories:
Localizations:

Yksikään hallitus ei pelasta planeettaa puolestamme – meidän täytyy pelastaa planeetta hallituksilta.

Viimeinkin ihmiset ovat lähteneet kaduille vaatimaan hallituksilta ilmastokriisiin reagoimista. Ilmaston lämpeneminen on kaikista vakavin ihmiskuntaan tällä vuosisadalla kohdistuva uhka. Mutta, mitä hyötyä meidän on pyytää apua siltä samaiselta valtiolta, joka on itse ollut aiheuttamassa ilmastonmuutosta? Saamme nähdä yhä uudelleen, että valtio ei ole olemassa meidän tarpeitamme palvellakseen, vaan suojellakseen heitä, jotka tekevät ilmastokriisillä voittoa.

Kaikista tehokkain tapa painostaa poliitikkoja ja johtajia on osoittaa, että teemme itse kaiken sen, missä poliitikot ja johtajat ovat epäonnistuneet. Tämä tarkoittaa kaikkea ”väkivallattomuuden” symboliikasta sellaisen kapasiteetin rakentamiseen, jonka avulla kykenemme itse murtamaan fossiilisille energianlähteille perustuvan talouden muodon. Mikään määrä mediahuomiota tai edistyksellistä retoriikkaa ei voi korvata tätä. Jos epäonnistumme voimiemme kokoamisessa, vähemmän tuhoaviin teknologoihin siirtymisen aikataulusta tulevat takuuvarmasti päättämään tahot, jotka itse hyötyvät fossiilikapitalismista. Useat viimeaikaiset esimerkit yhteiskunnallisista liikkeistä todistavat kyvystämme pysäyttää fossiilikapitalismi ihan itse.

Vuosina 2011-2012 Occupy-liike osoitti, että jopa kymmenet tuhannet ihmiset kykenevät tekemään päätöksiä ilman ylhäältä alaspäin johdettua organisaatiorakennetta, vastaamaan tarpeisiinsa kollektiivisesti ja järjestämään massiivisia mielenosoituksia. Esimerkiksi, yhtenä ainoana Occupyn toimintapäivänä osallistujat sulkivat satamia ympäri Yhdysvaltojen länsirannikkoa. Tämä osoitti, että koordinoidut blokkaukset ovat toimivia keinoja energian ja hyödykkeiden globaalien toimitusketjujen häiritsemisessä.

Vuonna 2016 ihmiset kerääntyivät taistelemaan Dakota Access Pipeline -öljyputkiprojektia vastaan. Tämä öljyputkiprojekti uhkasi Yhdysvaltain sioux-kansojen maata ja vettä. Kymmenet tuhannet ihmiset pystyttivät leiriverkoston, josta käsin öljyputkiprojektin rakentamista hidastettiin. Verkosto lisäksi todisti uudesta tavasta elää ja taistella yhdessä. Obaman hallinto perui projektin, minkä seurauksena monet protestoijat palasivat koteihinsa. Trumpin hallinto kuitenkin käynnisti öljyputkiprojektin uudelleen.

Ranskassa tuhannet valtaajat estivät uuden lentokentän rakentamisen Notre-Dame-des-Landesin kunnassa. Maanviljelijät liittyivät yhteen anarkistien ja ympäristöaktivistien kanssa. He loivat alueelle autonomisen asutuksen, la ZAD:in, joka tarjosi kamppailulle tarvittavan infrastruktuurin. Vuosia kestäneen kamppailun saavutuksena Ranskan hallitus luopui aikeistaan ja peruutti lentokentän rakentamisen alueelle.

Viimeisen vuoden aikana on nähty ja koettu useita massa-aktioita useassa eri maassa. Saksassa Ende Gelände -liikkeen järjestämään massa-aktioon osallistui kesäkuussa 2019 tuhansia ihmisiä, jotka sulkivat kahden päivän ajaksi ruskohiilikaivoksen. Syyskuussa 2019 sadat ihmiset sulkivat fossiilimaakaasuterminaalin Göteborgissa Folk mot fossilgas -massa-aktiossa. Fossiiliisille energianlähteille perustuvan talouden keskeisten solmupisteiden sulkemiseksi ei tarvita kovin paljoa ihmisiä. Kuvittele, mitä voisimme tehdä vielä suuremmassa mittakaavassa!

Hallitusten tarkoitus on suojella taloutta heiltä, keitä talous riistää. Valtio on olemassa häätöjä, poliisitoimia, sodanlietsomista, sortamista ja ennen kaikkea hyvin harvojen tahojen omaisuuden suojelemista varten. Ilmastonmuutoksen uhat on tiedetty vuosien ajan, mutta hallitukset eivät ole tehneet asialle juuri mitään. Hallitukset ovat keskittyneet ilmastonmuutokseen puuttumiseen sijaan käymään öljysotia, militarisoimaan rajoja karkottaakseen ilmastopakolaiset ja hyökkäämään järjestelmänmuutosta ajavia yhteiskunnallisia liikkeitä vastaan. Järjestelmänmuutos on kuitenkin on ainoa toivo selviämisellemme.

Kapitalistinen talous tappaa meidät. Ryhdytään alasajamaan kapitalismia. Se on välttämätöntä.

Toisenlainen maailmaloppu on mahdollinen!